Olet täällä

Bengtskärin majakkareissu 17.8.2019

Bengtskärin Bengtskärin majakka_Moonika_Virta

Kanta-Hämeen MMA:n retki Bengtskärin majakalle 17.8.2019

 

Retki alkoi Hämeenlinnasta Wetterhoffin pysäkiltä Vekka Toursin kyydillä lauantaina 17.8.2019 klo 8.00.

Matkasimme 10 tietä Forssan kautta, jossa mukaan nousi vielä muutama jäsen.

Matka jatkui Someron kautta Salon ABC:lle, jossa pysähdyimme aamukahvilla. Kiitos Vekka Toursille, joka tarjosi matkalaisille kahvin ja pullan.

Kahvittelutauon jälkeen suuntasimme kohti Kasnäsin satamaa ja yhteysalustamme, joka veisi meidät ensin Rosalan viikinkikylään tutustumaan viikinkiajan historiaan ja tämän jälkeen kohti Bengtskärin majakkaa.

Kasnäsin satamassa meitä odotti yhteysaluksemme Minandra.

kuva1kuva2

Matka Kasnäsistä Rosalaan kesti noin 30 minuuttia. Matka taittui mukavasti ja suurempaa keinuntaakaan ei ollut, koska kuljimme saariston suojassa.

kuva3kuva4kuva5kuva6kuva7

Rosalaan saavuttaessa meitä oli vastassa opas, joka ohjasi meidät viikinkikylään sekä kertoi muutamalla sanalla historiaa ennen kuin siirryimme syömään maittavaa kalasoppaa. 

kuva8kuva9

Lounas nautittiin viikinkiasutuksen tärkeimmässä rakennuksessa, eli tunnelmallisessa päällikön hallissa, jossa olisi myös mahdollista yöpyä. Rosalan päällikön halli, eli Rodeborg. Suuressa salissa penkkien takana on laverit joiden pehmeät patjat on verhoiltu pellavakankaalla.

kuva10

Lounaan jälkeen saimme liikkua omatoimisesti alueella ja tutustua sen nähtävyyksiin. Saimme kokeilla viikinkien kypäriä ja tutustua erilaisiin soittimiin ja aseisiin.

kuva12kuva16kuva13kuva14kuva15

Lopuksi kokoonnuimme vielä kuuntelemaan ja katsomaan historiasta tehtyä pientä videota.

Sitten olikin jo aika siirtyä yhteysalukseen ja jatkaa merimatkaa kohti majakkaa. Aallokko oli aika kovaa ja tuultakin oli säätiedotuksen mukaan etelästä 12m/s, joten ihan kunnon keli oli merellä. Osa matkustajista kastuikin mukavasti takakannella kun toiset nauttivat kuivasta matkasta sisätiloissa. Matka kesti Rosalasta vielä noin 50 minuuttia.

kuva17

Jonkin aikaa matkatessa alkoi upea näky jo siintää keskellä aavaa merta, kun Bengtskärin majakka nousi keskeltä merta näkyviin ja ensin tuntui, että sehän on lähellä. Kunnes ymmärsi, että matkaa on vielä, majakka vain on niin suuri, että sen luulee olevan lähempänä.

kuva19

Rannassa meitä oli vastassa ihanan pirteä oppaamme Peppi, joka kertoi opastuksen alkavan noin puolen tunnin kuluttua, joten saimme mukavasti aikaa tutustua saareen ensin itseksemme.

kuva20kuva21

Tämän jälkeen kokoonnuimme majakan juurella olevalle aukealle, jossa oli penkkejä sekä helikopterin laskupaikka. Peppi tuli kertomaan meille Bengtskärin majakan historiasta sen rakentamisesta ja I ja II maailmasodan aikaisista tapahtumista.

Se mikä varmasti jäi mieleen oli uskomatonta. Tuon upean majakan rakentaminen kesti vain yhdeksän kuukautta. Työt aloitettiin kevättalvella 1906 ja joulukuussa majakka oli valmis. Valo sytytettiin ensimmäisen kerran joulukuun 19 päivänä. Enimmillään rakennustyömaalla työskenteli 124 miestä ja naista. Tiilet tuotiin Hangosta, mutta perustaa ja seinien päällystämistä varten tarvittavat graniittikivet louhittiin saaren omasta kalliosta.

kuva22

Historia osion jälkeen meillä oli jälleen omaa aikaa kierrellä majakkasaarella ja tietysti kiivetä majakan torniin, johon vei 252 porrasta. Tornissa oli 31 ikkunaa, joista avautui kaunis näky eri puolille merta ja saarta.

kuva23kuva24

kuva25kuva26

Majakassa on majoitustilaa, huoneita on kuusi ja vuodepaikkoja yhteensä 24. Viisi huonetta sijaitsee kolmannessa kerroksessa ja yksi huone toisessa kerroksessa, kahvilan yhteydessä. Saarelta löytyy myös sauna, joka on majoittujien käytössä.

 

kuva27kuva28

Pitkän päivän jälkeen oli aika palata Kasnäsiin ja tällä kertaa isommalla yhteysaluksella. Matka kesti myötätuulen ansiosta noin tunnin verran.

kuva29kuva30kuva31

Oli aika sanoa Näkemiin Bengtskärin majakkasaarelle!

kuva32

Kasnäsiin päästyämme aloitimmekin matkan kohti kotia.

Kiitos kuljettajallemme Sepolle, joka toi meidät turvallisesti kotiin!

kuva33

Kanta-Hämeen MMA ry:n tiedottaja Moonika Virta